Κάριανη / Καβάλας

H Κάριανη είναι χωριό του δήμου Παγγαίου του νομού Καβάλας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 55 μέτρων από την θάλασσα και χτίστηκε το 1916. Σήμερα στην Κάριανη υπάρχουν περίπου 700 κάτοικοι, από τους 647 που ήταν το 1991. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Θρακικής καταγωγής και Σαρακατσάνοι. Η εικόνα του πληθυσμού της Κάριανης συμπληρώνετε με ορισμένους Ηπειρώτες, Μικρασιάτες και Πόντιους.

Παραλία Κάριανης

Η παραλία της Κάριανης είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Καβάλας με οργανωμένα Beach Bar και εστιατόρια. Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό τοπίο με αμμώδη παραλία, γαλανά νερά και μαγευτική φυσική ομορφιά. 

Κοντινές Περιοχές

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κοντά στην περιοχή της Κάριανης βρίσκεται η Ασπροβάλτα και η Αμφίπολη.
asprovalta-info

Ασπροβάλτα

Η Ασπροβάλτα είναι μία παραθαλάσσια κωμόπολη του Δήμου Βόλβης στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Θεσσαλονίκης. Είναι ένα από τα πιό αξιόλογα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Μακεδονίας και κατά την απογραφή του 2011 έχει 2.838 κατοίκους.

Η Ασπροβάλτα βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης στα δυτικά παράλια του Στρυμονικού κόλπου. Σύμφωνα με έγγραφο του αρχείου της Μονής Σίμωνος Πέτρα, ο οικισμός Άσπρη Βάλτα κτίζεται στις αρχές του 16ου αιώνα στις νότιες παρυφές του όρους των Κερδυλλίων. Στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής στην περιοχή εγκαταστάθηκαν 54 οικογένειες από το Ρένκιοϊ της Τρωάδος της Μικράς Ασίας, οπότε και ο οικισμός πήρε τη σημερινή του μορφή.
amfipoli-info

Αμφίπολη

Η Αμφίπολη ήταν αρχαία πόλη χτισμένη στην ανατολική Μακεδονία, στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, στη θέση πόλης που παλαιότερα ονομαζόταν Εννέα Οδοί ή πολύ κοντά σε αυτήν. Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από Αθηναίους το 437 π.Χ. με στόχο τον έλεγχο των μεταλλείων της Θράκης, αλλά πέρασε στα χέρια των Σπαρτιατών κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του Πελοποννησιακού πολέμου, την περίοδο 431-421 π.Χ.

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα
  • Τύμβος Καστά (Τάφος της Αμφίπολης)
  • Λέων της Αμφίπολης